מקום לאבל

טקס אבל והלל אפריקאי קהילתי
16.5.25
בבנימינה

סדרת מפגשים מיוחדת בעקבות טקס האבל האפריקאי שהגיע משבט הדאגרה, ובהשראת המורה הסופר המטפל והוגה הדעות פרנסיס וולר. הסדרה כוללת מפגש הכנה בזום, יום סדנא הכולל טקס אבל אפריקאי קהילתי, ומפגש סיכום ואינטגרציה בזום

הטקס יתקיים ביום שישי 16.5.25 בין השעות 09:00-18:00 מפגש הכרות יתקיים ב- 13.5.25
מפגש אינטגרציה יתקיים ב- 18.5.25
שני המפגשים יתקיימו בזום בין השעות: 19:00-21:00
עלות: 350 שקלים לכיסוי הוצאות הטקס

מאז תחילת המלחמה רבות ורבים מאיתנו חשים כי עולמנו אינו מה שהיה, וכי לבנו שבור. מחשבות רגשות ותחושות מתהפכות, מתפרקות, מציפות. אנו מדברים עם עצמנו, עם בני משפחה וחברים, מחפשים לבד וביחד דרכים לעבד ולעכל את המציאות. אנו כבר מבינים כי גם לפני אותו בוקר נורא לא היתה כאן יציבות, ובעצם כבר זמן רב אין לנו מעגלים מתאימים בתרבות שלנו לעכל את המשברים הפוקדים אותנו.

מה הוא טקס אבל אפריקאי?

הטקס הגיע למערב בזכות סובנפו סומה ומלידומה סומה, אשר היו, כל אחד מהם ביחד ולחוד, מורים, סופרים ואנשי רוח, שנשלחו משבט הדאגרה במערב אפריקה בשנות השבעים. טקס האבל האפריקאי הוא אחת מהדרכים הרבות והחכמות של הקהילה לשמור על הבריאות הנפשית והפיזית של היחיד והקהילה. הטקס מציע דרך אחרת להבין תהליכים רגשים, מתוך תפיסת עולם כי רגשות כואבים ומציפים, זקוקים למיכל קהילתי בו מתאפשר ביטוי אותנטי פיסי ורגשי. בטקס האבל האפריקאי אנו רוקדים, שרים, מתאבלים, ומהללים. זוהי פרקטיקה לא מערבית אשר מביאה לשחרור מתוך תנועה בין מרחבי כאב למרחבי שייכות ומשמעות.
זהו תהליך עוצמתי אשר מחבר אותנו לכוחות חיים, להתחדשות ושמחה. הטקס מלווה על ידי מוזיקאים מתופפים

לכולם. לכל מי שרוצה להגיע.
כולנו פוגשים במהלך חיינו כאב, אובדן, משברים, ואבל.
כולנו חווינו פרידות כואבות, מעברים, אובדן אהובים, מחלות, ועוד
על פי שבט הדאגרה אבל הוא אינו רק על מי שמת,
אלא חלק מחוויה אנושית של גוף נפש תודעה, המתעוררת אל מול שינוים אתגרים ופרידות.
אבל הוא חלק ממה שהופך אותנו לאנושים, למודעות לזמן העובר, ולכך שכל הדברים זמנים.
אנו חיים בתקופה בה חוסר הוודאות רב, ואתגרים רבים לפתחנו,
יחד עם תרבות מכווונת להשגיות, תחרות, בדידות ומשברים ערכים.
טקס האבל של שבט הדאגרה, הוא מקור השראה לחכמה ילדית, עתיקה אשר זוכרת דברים רבים שהתרבות המערבית נוטה לשכוח, והוא חלק מתרבות מלאת חכמה עמוקה ועשירה מאוד ברוח.

פרנסיס וולר היה תלמידו של מלדומה סומה. הוא המשיג את חמשת שערי האבל על מנת לתווך את החכמה הילידית לתרבות המערב.

השער הראשון- כל שנאהב- נאבד.

כל הדברים החיים יגיעו אל סופם

השער השני- החלקים בתוכי שלא ידעו אהבה. חלקים בתוכי אשר לא קבלו מקום הכרה ולגיטמציה ולכן עברו נידוי נידוי, בושה ואשמה.

השער השלישי- מה שציפיתי לקבל ולא קיבלתי. נולדנו מחווטים להיות שיכים באופן עמוק ובלתי אמצעי למעגלים רחבים של משפחה, קהילה ועולם הטבע. זהו אובדן גדול ועמוק מאוד שהוא צל קולקטיבי בתרבות.

השער הרביעי- צער העולם.  בעל כורחנו אנו חלק מחברה אשר רבים ממעשיה פוגעים מזהים ומחריבים את מרקם החיים העשיר והמופלא של כדור הארץ.  בחי, בצומח, באדמה, במים, ובאויר וכמובן בנו עצמנו.

השער החמישי- צער האבות והאמהות הקדמונים. הגענו משושלות רבות אשר ידעו מלחמות, הגירה, פליטות, משברים, אלימות ועוד. צער הדורות הקודמים כבד מנשוא ואנו מרגישים את משקלו על כתפינו.

השער השישי- שער הטראומה המוסרית. זהו שער אשר הוסיפו ממשיכי דרכו של פרנסיס. זהו שער חשוב ומורכב. העשר הזה מדבר על מקומות בהם פגעתי ביודעין או שלא ביודעין, בהם מעשה שעשיתי או מעשה שלא עשיתי פגע במשהו אחר. השער מאפשר התבוננות על חלקי במשא הכאב הקולקטיבי מתוך הכרה וחמלה.

הטקס הקרוב יתקיים ביום שישי 16.5.25 בבנימינה

על המנחות

אסנת לב ארי

 עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת SE, מנחת התמקדות, בבליותרפיה, קונסטלציה משפחתית ועוד. מחברת בין ידע מערבי לידע  מתרבויות אדמה. למדה על מריה כריסטינה אוול את טקס האבל האפריקאי ועם פרנסיס וולר על הנחית מרחבי אבל וטקסי אבל. מטפלת עשרים שנה, עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית, מנחת התמקדות, יוצרת, כותבת, מחפשת, תלמידה ומורה. אני מטפלת במבוגרים בקליניקה פרטית ובבריאות הנפש סביב משברי חיים, חרדות, טראומות, אבל ואובדן ועוד.

יעל מעין

ד"ר לסוציולוגיה, תחום מחקרה הינו מרחבים אקדמיים וסטודנטים ערבים בהשכלה הגבוהה בישראל. מנהלת תחום מרחב משותף בלשכת מגוון והכלה באוניברסיטת בן גוריון. מנחת דיאלוג ישראלי פלסטיני. מנחת קבוצות השרויות בקונפליקט.בנוסף יעל למדה הומאופטיה קלאסית, נטרופתיה והתמקדות, היא יזמית חברתית וקהילתית ושותפה להקמת פסטיבל שיח אברק לאומנות חברתית וקהילתית בטבעון. יעל פרפורמרית, תלמידת בוטו, יוצרת ומופיעה.

שרון רוט

תלמידת יוגה ומורה לויג'נאנה יוגה מזה 20 שנה. עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית מבוססת גוף. חוקרת את יחסי המסתורין בין הגוף לתודעה לעולם בדרכים שונות שהולכות ונגלות לאורך המסע האישי. רוקדת ושרה להנאתה

משתתפים מספרים:

מוזמנות ומוזמנים להצטרף לקהילת מקום לאבל

כלי נגישות